Witaminy, których potrzebuje nasz pies – część II

Pierwszy artykuł o witaminach dla psów skupiał się na tych, które są rozpuszczane w wodzie. Tutaj zostaną omówione witaminy z drugiej grupy – rozpuszczalne w tłuszczach, ich działanie na organizm psa oraz ich najważniejsze źródła.

Dla przypomnienia: witaminami rozpuszczającymi się w tłuszczach są: A, D, E i K. Są one mniej usuwane z organizmu niż witaminy rozpuszczalne w wodzie. Ich niedobór lub nadmiar również mogą objawiać się różnymi chorobami i schorzeniami.

Witamina A

Ten związek organiczny jest niezwykle potrzebny do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Jest także odpowiedzialny za właściwy rozwój wzroku u szczeniąt – zapobiega pojawieniu się kurzej ślepoty. Witamina A ma swój udział również w syntezie hormonów – odgrywa ważną rolę podczas rozrodu i rozwoju płodów. Ma również działanie antyrakotwórcze i zapobiega chorobom serca.

Głównym źródłem tej witaminy jest mleko, żółtka jaj, wątróbka wołowa i wieprzowa, ryby morskie, a także warzywa: szpinak, sałata, marchew, kukurydza, pomidory, morele.

Witamina D

Witamin D jest podstawowym budulcem kości, zębów, mięśni oraz stawów. Od szczeniaka powinno dawać się psu produkty zawierające tą witaminę dla prawidłowego jego rozwoju. Psy ras dużych i olbrzymich mają zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę. Warto o tym pamiętać posiadając takiego czworonoga. Witamina ta reguluje poziom insuliny, dlatego też jej poziom musi być optymalny u psów z cukrzycą.

Jej niedobór w diecie może przyczynić się do krzywicy, złego stanu kośćca i zwyrodnień układu kostnego. Z kolei jej nadmiar powoduje wypryski, spadek odporności, a także groźne dla zdrowia zwapnienie narządów wewnętrznych. Głównym źródłem witaminy D są wybrane nietłuste ryby, ich wątroby, nabiał oraz żółtka jaj.

Witamina E

Witamina ta korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego psa, a także jest odpowiedzialna za wolniejszy proces starzenia się komórek. Występuje ona szczególnie w produktach roślinnych, tj. ziarna zbóż, oleje, czy kasze.

Witamina K

Ostatnia z witamin rozpuszczanych w tłuszczach to witamina K. Działa ona przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie, uśmierza ból oraz zapobiega zapaleniom. Ma wpływ również na prawidłową krzepliwość krwi. Jej niedobór może wpływać na osłabienie organizmu oraz dłuższy czas gojenia się ran. Witaminę K można znaleźć w mięsie, wszelkich warzywach, mleku oraz produktach mlecznych.

Podsumowując obie części artykułów o witaminach w diecie psa warto zwrócić uwagę na ich znaczenie dla prawidłowego jego rozwoju oraz funkcjonowania. Dostarczajmy psu pożywienia bogatego w witaminy, gdyż pozytywnie wpływają one nie tylko na jego zdrowie, ale i na samopoczucie.